Halaman Selamat Datang
Isnin, Ogos 20, 2018 
Perkhidmatan » ICT » Perkhidmatan Rakaman &  Video Streaming
Perkhidmatan Rakaman &  Video Streaming

Perkhidmatan Rakaman Video ialah proses rakaman video dengan menggunakan Single Camera (SCP) atau Multicamera Production (MCP). Video Streaming ialah rakaman video sesuatu majlis yang dipohon oleh PTJ dan menyiarkannya secara langsung melalui live streaming.

Perkhidmatan rakaman dan streaming video dilaksanakan oleh Pusat Pembangunan dan Komunikasi (iDEC) untuk memenuhi keperluan pengarkiban aktiviti UPM.

Perkhidmatan rakaman video ini terdiri daripada Single Camera (SCP), iaitu proses rakaman menggunakan satu kamera; Multicamera Production (MCP), iaitu proses rakaman menggunakan lebih daripada satu kamera yang disambungkan terus ke video switcher dan pengambaran, iaitu pembikinan dokumentari yang dilaksanakan mengikut skrip. Contohnya video korporat, drama, filem, dan sebagainya.

Perkhidmatan Streaming Video pula dilaksanakan jika rakaman video sesuatu majlis melibatkan permohonan penyiaran secara langsung dalam atau luar kampus UPM. Melalui server live streaming, warga UPM boleh menyaksikan aktiviti yang sedang berlangsung walaupun tidak menghadirinya.

Permohonan perkhidmatan perlu dihantar sekurang-kurangnya seminggu sebelum aktiviti berlangsung mengikut prosedur permohonan perkhidmatan yang ditetapkan. Permohonan perlu melalui Borang Permohonan Sokongan ICT yang boleh dimuat turun melalui Sistem Pengurusan Kualiti.

RAKAMAN VIDEO

  • Tuan Haji Mohamad Aris Said
  • 03-89471235

RAKAMAN LIVE STREAMING

  • Hasrolzaimi Abd Manaf
  • 03-89471667

 


 

Kemaskini Terakhir 30 05 2012 ( ali_bakri )

LIHATJUGA

Video Kolaborasi Monograf»

Perkhidmatan Motion Capture»


Pusat Pembangunan Maklumat dan Komunikasi (iDEC)
Universiti Putra Malaysia
Putra InfoPort - IOI Resort
Jalan Kajang - Puchong
43400 UPM Serdang, Selangor
Tel : +603-8947 1202/1663
Faks : +603-8948 3514